Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Προετοιμάζουν το έδαφος

Ο Δραγασάκης δεν πέταξε τυχαία αυτά τα περί κινδύνου νέας ανακεφαλαιοποίησης που θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Εχει βάλει και κάποια παπαγαλάκια να το πάνε παραπέρα: αυτή τη φορά δε θα υπάρξει διάσωση των τραπεζών με νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα την κάνει το κράτος παίρνοντας δάνεια, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι καταθέτες.

Χτίζουν ένα σκηνικό κινδύνου, αποσκοπώντας στη διαίρεση του λαού σε οφειλέτες και μη. 

Οσοι δεν έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο να στραφούν ενάντια σε όσους έχουν τέτοιο δάνειο, με τη σκέψη: «καλύτερα να του πάρουν αυτουνού το σπίτι, παρά να μου κουρέψουν εμένα τις καταθέσεις ή να με ταράξει στους φόρους το κράτος για να καλύψει τις τρύπες των τραπεζών».

Υπάρχει κάποια δυστοκία στο παζάρι με την τρόικα, η οποία προφανώς προτείνει πολύ χαμηλά κριτήρια για την ένταξη ενός «κόκκινου» δανειολήπτη στο πρόγραμμα «Εστία», που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν, αντιγράφοντας το κυπριακό μοντέλο.

Σύμφωνα μ' αυτό το μοντέλο, ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη θα πάψει να ισχύσει. 

Αντί για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, θα υπάρχει ένα μοντέλο αποπληρωμής του δανείου από τον δανειολήπτη και από κρατική επιδότηση.

Μόνο που τα κριτήρια ένταξης θα είναι τέτοια που ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών (ίσως η πλειοψηφία) θα μείνει εκτός ρύθμισης και το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί, αφού θα έχει χάσει την προστασία. 

Αυτή η ρύθμιση μπορεί να κάνει ζημιά προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και υπάρχει ένα παζάρι με την τρόικα και γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων στο κυβερνητικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου